Združenje prevajalskih podjetij

Novice


Arhiv: Karierni dan na področju prevajanja in tolmačenja, GZS, 6. april 2016

Karierni dan je potekal v sodelovanju med Oddelkom za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani in Združenjem prevajalskih podjetij pri GZS – Zbornici poslovno storitvenih dejavnosti.

Na dogodku smo želeli spodbuditi študente višjih letnikov in alumne Oddelka za prevajalstvo FF v Ljubljani k razmišljanju o kariernem razvoju in poklicni poti ter jih na sproščen način povezati z potencialnimi delodajalci; prevajalskimi podjetji in institucijami EU. 

Dogodek je povezovala Nataša Hirci, koordinatorica za prakso Oddelka za prevajalstvo. Anita Hostnik, predsednica Združenja prevajalskih podjetij pri GZS ZPSD in David Limon, predstojnik Oddelka za prevajalstvo FF v Ljubljani pa sta uvodoma predstavila vsak svoj pogled na dogajanje na področju prevajanja in tolmačenja.

Za tem so se na zanimiv in vsak na svojstven način predstavili predstavniki delodajalcev: ALT PLUS, d.o.o., Prevajalska agencija Julija d.o.o., Generalni direktorat za prevajanje pri Evropskem parlamentu, Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji, IOLAR d.o.o., TRANSLAT, VANJA RENDULIĆ MEDVEŠČEK S.P. in VERIS d.o.o.

Ti so študentom podali dobre napotke pri iskanju zaposlitve in hkrati poudarili tudi svoja pričakovanja kot so solidno znanje, nekaj praktičnih izkušenj in pripravljenost na nadaljnje poglabljanje znanja. Seveda pa sta najboljši popotnici za mlade bodoče prevajalce pri iskanju dela veselje ter zagnanost za dobro delo.  

 

Sledilo je manj formalno pridobivanje informacij in pogovori med posameznimi študenti in delodajalci ter sproščeno druženje. Predstavnica Nacionalnega centra Europass, Špela Pogačnik Nose pa je študentom nudila individualno svetovanje pri pripravi Europass življenjepisa, ki postaja nujna popotnica v karierne vode za vsakega iskalca zaposlitve najsi bo doma ali pa kje v tujini. 

Dobro obiskani dogodek je pustil vtis, da kljub izjemno konkurenčnemu trgu in sistematičnim pritiskom na cene prevajalskih storitev,  prevajalska podjetja zaposlujejo in/ali iščejo sodelavce za pogodbeno sodelovanje. Vendar pa so pričakovanja in zahteve, ki jih morajo izpolniti bodoči sodelavci, visoka.  

Fotogalerija